Zwanger en sporten; dit wil je weten!

Op het moment dat je zwanger raakt, is de kans groot dat je moederinstinct direct naar boven komt. Je wil alles wat in jouw macht ligt inzetten om het kleine, kwetsbare wezentje in jouw buik te beschermen en zo goed mogelijk te kunnen verzorgen. Het is belangrijk dat je tijdens je zwangerschap fit bent, zodat je het kind goed kunt voeden en grootbrengen. We weten allemaal dat sporten gezond is, maar hoe zit het met zwanger zijn en sporten? Is het dan ook nog wel gezond? De meningen hierover zijn verdeeld. De een vindt dat je niet meer kunt sporten, omdat je lichaam al hard genoeg moet werken om het kindje te kunnen onderhouden en te laten groeien. De ander vindt dat je juist moet sporten om jezelf zo fit mogelijk te houden, ook voor ná de zwangerschap. Op zich kun je tijdens je zwangerschap gewoon sporten, maar moet je wel rekening houden met een aantal zaken. 

Zwanger en sporten in het eerste trimester

Tijdens de zwangerschap vinden er een hoop veranderingen plaats in het vrouwelijk lichaam. Er vinden allerlei hormonale veranderingen plaats die vervelende klachten als gevolg kunnen hebben, zoals: braken, extreme vermoeidheid, bekkeninstabiliteit en een verslapping van de gewrichtsbanden. Het is goed om het vrouwelijk lichaam de tijd, rust, voeding en beweging te geven die het nodig heeft. Het zal voor iedere zwangere vrouw verschillen wat zij precies nodig zal hebben. Wat voor iedereen geldt, is dat beweging goed is, mits je geen lichamelijke klachten hebt waardoor je van de verloskundige geen tot minimale inspanning mag leveren.

Sporten met een ongecompliceerde zwangerschap

Als jij gezond zwanger bent en geen lichamelijke klachten ervaart, kun je gewoon tijdens je zwangerschap sporten. Sporten helpt je om fit te blijven tijdens en na je zwangerschap, zowel fysiek als mentaal. Fysieke inspanning tijdens de zwangerschap kan het risico op obesitas en geassocieerde zwangerschapscomplicaties verminderen.1 Als je tijdens het sporten twijfels hebt over je houding tijdens een oefening of over de intensiteit van de training, kun je altijd advies vragen aan een deskundige. Bij PTF-By Jon staan wij voor jou klaar.

Sporten in het eerste trimester

Als jij voor je zwangerschap al aan een sport deed, kun je dit gewoon blijven doen op matig intensief niveau. De sport moet natuurlijk wel veilig uitvoerbaar zijn. Als jij nog niet aan een sport deed, kun je hier vanaf je eerste trimester al mee gaan beginnen. Door te blijven sporten tijdens je zwangerschap, zal je conditie op peil blijven. 

In het eerste trimester van je zwangerschap vindt de basisontwikkeling van het kind plaats. Het is de periode waarin er van een klein vruchtje een kind wordt gemaakt met alles erop en eraan. Voor dit proces is het belangrijk dat jij rustig aan doet en sport op een matig intensief niveau. Het is met name de stijging van jouw lichaamstemperatuur tijdens een training die van invloed kan zijn op de hartslag van je kindje.2

Voordelen van sporten tijdens je zwangerschap

Over het algemeen komt lichamelijke inspanning de meeste zwangere vrouwen ten goede. Enige aanpassing van de trainingsroutine kan wel noodzakelijk zijn om complicaties van de zwangerschap te voorkomen. Vrouwen met een ongecompliceerde zwangerschap moeten juist worden aangemoedigd om tijdens en na de zwangerschap deel te nemen aan aerobe oefeningen en krachttraining.3 Sporten tijdens de zwangerschap kent namelijk vele voordelen, zoals:

  • Het onderhouden/opbouwen van je conditie.
  • Een gezonde gewichtstoename.
  • Het risico op rugklachten zal verminderen. 
  • Sneller herstel na de bevalling.
  • Het risico op zwangerschapsdiabetes verminderen bij obese vrouwen.
  • Het verbeteren van je mentale welzijn.
  • Het risico op een postnatale depressie verminderen.3, 4

Zwanger en sporten; wat mag niet?

Door de groei van een baby worden de buikspieren uit elkaar gedrukt naarmate de zwangerschap vordert. Je kunt beter stoppen met het trainen van je rechte buikspieren als je voelt dat er een smalle gleuf ontstaat op de middenlijn van je buik. Deze gleuf heet diastase.

Gedurende je zwangerschap mag je in principe ook gewoon planken. Over deze oefening is er nog wel eens een meningsverschil. Het is raadzaam om, als jij een beginnende diastase hebt, rustig aan te doen met deze oefening. Daarnaast zal deze oefening je  makkelijk afgaan aan het begin van je zwangerschap. Als jij verder in jouw zwangerschap bent, hangt er meer gewicht aan je buik tijdens de uitvoering van deze oefening. Dit kan belastend zijn voor je rug. Deze oefening kun je dus doen op geleide van je lichaam.

Een algemeen advies

Naast specifieke oefeningen, kan ik alle zwangere vrouwen een algemeen advies geven: doe geen oefeningen waarbij je stabiliteit in gevaar wordt gebracht. Je kunt hierbij denken aan oefeningen waarbij je op één been moet staan, zoals een split squat.

Personal training tijdens je zwangerschap

Heb jij een ongecompliceerde zwangerschap en wil jij graag fit blijven door onder andere voldoende te bewegen? Plan dan een vrijblijvend intakegesprek bij ons in. Wij bespreken dan jouw situatie, het beloop van je zwangerschap en je fysieke en mentale doelen. Op basis daarvan geven wij jou een beweegadvies. Bij PTF-By Jon bieden wij personal training. Dit houdt in dat je advies op maat krijgt, je met één van onze medewerkers kunt sporten en wij jouw welzijn goed in de gaten houden.

 

 

Deze tekst is geschreven door Laura Kortekaas.

Geef een reactie

Facebook
Twitter
LinkedIn