De training om uit je comfortzone te stappen!

Ja: DE training om uit je comfortzone te stappen… Je zult je vast afvragen: wie wil deze tekst nou lezen? Niemand stapt toch voor zijn plezier uit zijn comfortzone, laat staan dat iemand erover wil lezen?! Misschien heb je er gelijk in dat niet alle mensen ‘voor hun plezier’ uit hun comfortzone stappen, maar dat neemt niet weg dat een heleboel mensen er alsnog voor kiezen. Door uit je comfortzone te stappen, geef jij jezelf de kans om op zowel persoonlijk als zakelijk vlak te groeien.

Wat is comfortzone? 

De comfortzone is de zone waarin wij ons het meest op ons gemak voelen. De zone waarin we volledig kunnen ontspannen, we ons veilig voelen en waarin wij het minste ongemak ervaren. Ongemak in brede zin. Voor sommigen is ongemak: een keer de trap nemen in plaats van de lift en daardoor volledig buiten adem bij collega’s op de afdeling aankomen. Voor anderen is ongemak: hoogtevrees hebben, maar alsnog een berg beklimmen. Ieder mens heeft zijn eigen comfortzone en zijn eigen angsten, beperkingen en uitdagingen. 

Maar…waarom zou je uit je comfortzone stappen?

Door in je comfortzone te blijven, leid je een leven zonder onzekerheden en zonder angst. Zoals Steve Jobs ooit zei: ‘Simple can be harder than complex. You have to work hard to get your thinking clean to make it simple. But it’s worth it in the end because once you get there, you can move mountains’. 

Het is volledig aan jou: ga jij voor de eenvoud of voor het complexe? 

Door uit je comfortzone te stappen en jezelf uit te dagen en te ontwikkelen, zul jij ontdekken wie jij écht bent, ontdekken hoe je reageert in stresssituaties, verantwoordelijkheid gaan nemen voor je eigen leven en een sterke mind en een gezonde dosis zelfvertrouwen ontwikkelen. Zodra jij uit je comfortzone stapt, ben je even overgeleverd aan het onbekende. Hoe eng dat ook klinkt, het zal het zo waard zijn. Door uit je comfortzone te stappen en jezelf tijdelijk over te leveren aan het onbekende, pak jij juist de regie over jouw leven terug. 

Comfortzone doorbreken 

uit je comfortzone stappen

Ik zou jou willen uitdagen om een keer uit je comfortzone te stappen en het daaropvolgende oncomfortabele en ongemakkelijke gevoel te omarmen. Je kunt je comfortzone doorbreken, door jezelf af te vragen wat jouw comfortzone is. In welke situatie ervaar jij ongemak? Dit kan zijn op psychisch of fysiek gebied. Schrijf deze situaties eens voor jezelf op en probeer na te gaan: wat maakt dat jij je oncomfortabel en ongemakkelijk voelt in deze situaties? 

Je profiteert van allemaal voordelen zodra jij uit je comfortzone stapt:

  • Je leert je grenzen kennen en die aan te geven.
  • Je leert voor jezelf op te komen.
  • Je leert in welke situaties jij stress ervaart en hoe je daarmee om kunt gaan.
  • Je leert je angsten kennen en die de baas te worden.
  • Je leert je comfortabel te voelen in oncomfortabele situaties. 
  • Je leert jouw prioriteiten kennen en doelen te stellen. 
  • Je leert je grenzen kennen en weet hoe je ermee om moet gaan als je daar overheen gaat. 
  • Je leert jezelf te waarderen en van jezelf te houden.
  • Je leert groot te dromen en je leert dat je deze dromen waar kunt maken.
  • Je leert het maximale uit jezelf te halen en in dit proces comfortabel te zijn. 

Durf jij al uit je comfortzone te stappen en te profiteren van alle voordelen die dit met zich meebrengt? 

Comfortzone, leerzone, paniekzone 

Herken je dit: in het dagelijks leven heb je het druk met je gezin, je huishouden, je werk en het onderhouden van sociale contacten. Tussen de bedrijven door probeer je, in ieder geval doordeweeks, zo gezond mogelijk te eten, maar ondanks het gezonde eten voel jij je niet zo fit als je zou willen. Om je lekkerder in je vel te voelen, besluit je om minstens vier keer per week één uur intensief te sporten. De eerste week lukt je dit, je weet er tijd voor vrij te maken. De tweede week wordt het al wat lastiger, waardoor de spanning in je lijf toeneemt en je in de paniekzone terechtkomt. 

In de paniekzone krijg je bepaalde overtuigingen: dat je gefaald hebt, dat je geen doorzettingsvermogen hebt en dat het voornemen, om vier keer per week één uur intensief te sporten, eigenlijk ook helemaal niets voor jou is. De derde week stop je er dus maar helemaal mee, want je vindt dat dit voornemen toch al gedoemd was om te mislukken.  

Deze situatie, de stress en de negatieve gevoelens; door kleiner te beginnen had je het allemaal kunnen voorkomen. Je had bijvoorbeeld kunnen starten met één keer per week een half uur onder begeleiding sporten. 

DE training om uit je comfortzone te stappen!

Wil jij jezelf uitdagen door uit je comfortzone te stappen? Dan kun je beginnen met jezelf herhaaldelijk in de situaties te brengen die jij hebt opschreven. Zit er een situatie tussen waarin je fysiek buiten je comfortzone treedt? Niet…? Dan is het tijd om deze situatie toe te voegen aan jouw lijstje. Fysieke handelingen vormen een groot aandeel in het comfortabeler worden in oncomfortabele situaties. Vind jij het tijdens fysieke inspanning lastig om jezelf te pushen op het moment dat het écht zwaar wordt? Bij PTF-By Jon zijn wij er voor jou! Wij dagen je graag uit om bij ons het maximale uit jezelf te halen. 

Geef een reactie

Facebook
Twitter
LinkedIn